Equiband™

Om paarden te helpen tijdens de revalidatie, of om training te optimaliseren, maakt CFDC in samenwerking met Sport Horse Health Plan (SHHP) gebruik van de Equiband™.

De Equiband™ is een systeem, bestaande uit een schabrak en twee elastische weerstandsbanden, welke bij gebruik bijdraagt aan het correct ontwikkelen van de core-spieren van het paard en het activeren van de achterhand van het paard. Dit systeem werd ontwikkeld door een team van dierenartsen, wetenschappers, fysiotherapeuten, ruiters en trainers.

Equiband
20200402_001646

Proprioceptie

Tijdens een revalidatie, waar veelal spieren wegvallen door de vermindering van training, is het soms moeilijk om vanuit het nulpunt weer een correcte spieropbouw en kracht te verkrijgen. Daarnaast is er wetenschappelijk bewezen dat na een periode van verminderde mobiliteit het vermogen tot proprioceptie (positiezin) afneemt. Proprioceptie is het bewustzijn van het paard over zijn lichaamspositie- en bewegingen, inclusief been- en voetplaatsing. Helaas herstelt de proprioceptie zich niet vanzelf en behoeft het verbeteren hiervan specifieke aandacht. Mede hierdoor is het voor de ruiter soms moeilijk om zijn paard uit een vicieuze cirkel te halen na een periode van spier- en krachtverlies. 

Medisch hulpmiddel voor verbeterd lichaamsgebruik

De Equiband™ kan het paard helpen deze bewustwording terug te krijgen door aanspanning te creëren van de core-spieren (zoals de diepe rugspieren, buikspieren, lage halsspieren en psoasspieren) die de bewegingen in de wervelkolom controleren en coördineren. 

De bijbehorende banden zijn van uniek materiaal waardoor er weinig gewenning optreedt en er een optimale reactie blijft bestaan. Belangrijk is dat de Equiband™ door CFDC/SHHP op maat gemaakt wordt, zodat precies de juiste druk ontstaat. Het paard wordt bij het aanmeten uitgebreid bekeken en gepalpeerd en zorgvuldig, stap-voor-stap, zullen de banden op maat gemaakt worden voor jouw paard. De Equiband™ is dan ook een gepersonaliseerd product en een medisch hulpmiddel.

equibandverschilmaand

Verschil in spieropbouw na 1 maand gebruik van de equiband™

20200425_212055

Wanneer gebruik je de Equiband™

De Equiband™ kan gebruikt worden bij het stappen aan de hand, maar ook tijdens het longeren of rijden. Zodra het gewenste doel behaald is, kan de Equiband™ afgebouwd worden. 

Bij met name paarden in revalidatie, jonge paarden, oudere paarden of paarden die een optimale ontwikkeling van de bovenlijn lijken te missen kan de Equiband™ een bijdrage leveren in de ontwikkeling van de rugspieren en activering van de achterhand. 

De Equiband™ kan per maand gehuurd worden, informeer naar de mogelijkheden voor jouw paard!

Equiband huren?

Laat je gegevens achter in onderstaand formulier.
Ik neem contact met je op om je persoonlijk advies te geven...

Contactformulier