Teugeldrukmeter & equine medical taping

Equine Medical Taping

Om paarden nog meer te kunnen ondersteunen tijdens een revalidatieproces maak ik gebruik van Equine Medical Taping met speciaal kinesiotape (Vetkin®) ontwikkeld voor paarden.

Met behulp van de tape kunnen o.a. spieren geactiveerd (toniseren) of tot ontspanning gebracht worden (gedetoniseerd) waardoor er meer invloed ontstaat op het lichaamsgebruik van het paard tijdens training. Zeker na een blessure, in welke het paard compensatiepatronen heeft ontwikkeld en de proprioceptie aangedaan is, kan het gericht tapen van het paard leidden tot een sneller herstel.

Medical taping zorgt ervoor dat de huid iets wordt opgetild, het zogenaamde “ liftende effect”, waardoor direct drukvermindering ontstaat en de bloedcirculatie en lymfeafvoer worden hersteld. Daarnaast neemt dan ook de druk op pijnreceptoren af waardoor het paard meer gestimuleerd wordt om een normaal bewegingspatroon aan te nemen.

De gekleurde, katoenen elastische tape is in de lengte rekbaar en heeft een latexvrije lijmlaag. Door het golvende patroon worden zijwaartse krachten goed overgebracht worden op de huid en blijft de tape ventilerend. De tape kan 3-5 dagen blijven zitten, maar kan ook alleen toegepast worden tijdens een training (afhankelijk van het doel van het tapen).

equinemedicaltaping
20200402_001646

Teugeldrukmeter

Teugeldruk kan ons veel vertellen over het gaan van het paard. Een gelijke teugeldruk en stabiele verbinding is een belangrijk streven omdat (grote) verschillen in de linker- en rechterteugeldruk, leunen van het paard op het bit, of het totaal geen contact aannemen van het paard iets zeggen over het lichaamsgebruik van het paard.

Ongelijke belasting kan zich bijvoorbeeld uitten in ongelijke teugeldruk. Wanneer een paard, door welke reden dan ook (sluimerende blessures/pijnlijkheden, ruiterfouten, niet passend harnachement, blokkades e.d.) zijn lichaamsgewicht niet over vier benen kan verdelen komt het paard in een vicieuze cirkel terecht, waardoor het normale bewegingspatroon steeds verder verstoord wordt.

Een trainer heeft zijn oog getraind deze ongelijkheid vanaf de grond te kunnen waarnemen, echter zijn kleine verschillen moeilijk te zien. Een teugeldrukmeter kan uitkomst bieden, als meetinstrument, om de aanleuning (en dus het lichaamsgebruik) objectief vast te leggen. Ook voor de eigenaar kan het een eye-opener zijn!

CFDC is momenteel, in samenwerking met SHHP, bezig de teugeldrukmeter te testen.

Hartslagmeter

Naast een teugeldrukmeter, kan ook een hartslagmeter een waardevolle aanvulling zijn om inzicht te geven in een (revalidatie)training. Eigenaren denken vaak dat zij het paard erg intensief trainen, echter blijkt dit in praktijk niet altijd zo te zijn. De inspanning die de ruiter denkt het paard te hebben (door zweten, ademen etc.), zegt niet altijd iets over de daadwerkelijke inspanning van het paard.  Door de hartslag van het paard te meten krijgt de eigenaar meer inzicht in zijn training en kan de eigenaar deze kennis toepassen om effectiever te trainen.

Onderzoek laat zien dat overtraining (en veelvuldige herhaling) een belangrijke oorzaak van blessures kunnen zijn, maar ook ondertraining komt vaker voor dan gedacht en kan ook een verhoogde kans op blessures geven. Daarnaast geeft pijn een stressreactie in het lichaam van het paard, waarop de hartslag zal stijgen. Deze reactie kan inzichtelijk gemaakt worden door het gebruik van een hartslagmeter.

Net als een teugeldrukmeter is een hartslagmeter een objectief meetinstrument om een training beter te optimaliseren. Door effectiever te trainen wordt over- en ondertrainen voorkomen en wordt de kans op blessures kleiner.

De hartslagmeter is momenteel nog niet beschikbaar bij CFDC.

hartslagmeter

Kan jouw paard mijn hulp gebruiken?

Laat je gegevens achter in onderstaand formulier en ik neem contact met je op...

Contactformulier